Skip to main content

Nascholingsworkshops voor professionele begeleiders

Regelmatig organiseer ik als EIA/EMCC Master Coach workshops voor collega professioneel begeleiders. Ook verzorg ik die voor kleine groepjes mensen of individueel op aanvraag. Na het volgen van zo'n workshop is het alsof de wolken en mist optrekken en je weer zicht krijgt op de essentie. Hieronder twee voorbeelden van zulke nascholing:

Commentaar van enige (NOBCO)-coaches die een workshops bij mij volgden:

  • '"Wat een cadeau heb je mij gegeven vorige week donderdagavond!"
  • "Een boeiende avond. Ik wist al dat mensen me als nabij ervaren. Nu ook ervaren welke variaties er zijn in nabijheid en hoe dat verschillend uit kan pakken in beleving (bij ons beiden)",
  • "Ik ben mij echt bewust geworden hoe ik overkom in voor mij stressvolle momenten",
  • "Ik kan hier verder mee en ben blij met deze ervaring",
  • "Waar zal ik beginnen...? Het was een moment dat een keerpunt heeft gebracht, van thuiskomen en vertrouwd voelen.
  • "Gonnie is zeer ervaren en betrokken, ik heb haar als zeer plezierig ervaren."

Nacholing voor coaches: Tritype binnen het enneagram: wat is het precies en wat heb je eraan bij je begeleiding?

Deze individuele nascholing (of in een klein groepje) is bedoeld voor enneagramcoaches en trainers die meer willen weten over coachen mbv tritype. Het concept tritype is ontwikkeld door Katherine Fauvre, een Amerikaanse enneagramcoach. Kort gezegd geeft een tritype weer hoe iemand omgaat met zijn basisbehoeften aan veiligheid, erkenning en autonomie in combinatie met een bepaalde (onbewuste) aandachtsfocus. Er worden 27 tritypes onderscheiden. Ik heb bij Katherine in de loop der jaren wekenlange trainingen gevolgd om met dit concept goed te leren werken als coach. Op het eerste gezicht vond ik het een te vaag begrip met weinig toegevoegde waarde. Inzicht in tritype maakt echter dat je veel sneller tot een (mede)oorzaak van de coachvraag komt en een extra handvat krijgt voor de aanpak van je coaching.

Uitleg van het concept en de achtergronden ervan - Hoe ontdek je een tritype? - Hoe past het binnen jouw manier van coaching? - Weet je al veel van tritype, en wil je verdieping? Kortom: ik ga in op jouw eigen leervraag - Afhankelijk wat je erover wilt leren en hoeveel tijd dat dan kost boek je 2 of 3 uur per keer. Dit bepalen we samen vooraf met een intakegesprek. Dat gesprek is telefonisch of per Zoom en is gratis.

Investering in geld euro 100 per uur. PEP-leden en oud-PEP-leden krijgen 10 % korting. 

Enneagramtype-interview en hoogbegaafden: valse overeenkomsten herkennen tussen HB-eigenschappen en enneagramtypen voor coaches en trainers: 

Deze workshop in drie blokken van elk 2 uur via Zoom is bedoeld voor coaches en trainers die het enneagram gebruiken als tool en hun coachee of client daartoe een type-interview afnemen. Bij kenmerken van hoogbegaafdheid en / of hoogsensitiviteit is het vaak lastig om bij het juiste enneagramtype uit te komen. Enkele voorbeelden van mistypering:

Een creatieve hoogbegaafde voelde zich anders dan anderen, en werd onterecht door een coach aangezien voor iemand met type 4. Een bescheiden hoogbegaafde met een koepelblik, die altijd alles van meerdere kanten kon bekijken, dacht dat zij 'dus' een type 9 had. Een 'pietje precies' had zichzelf in een training herkend in type 1, en zag haar hoogsensitiviteit, net zoals de trainer, daarbij over het hoofd. Een coach las dat hoogbegaafden altijd hoogsensitief waren en vond dat deze coachee van haar daarom geen type 8w7 kon hebben. Een client wist zelf niet dat ze hoogbegaafd was en herkende zich daarom onterecht in een hoofdtype. Door mistypering werd de ontwikkeling vertraagd, de verkeerde tools ingezet etc. 

Leer hoe jij mistypering kan voorkomen door de samenhang te leren tussen enneatypen en eigenschappen / kenmerken die hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit met zich meebrengen. Ontwerp aanvullende interviewvragen die ervoor gaan zorgen dat je valse overeenkomsten herkent. Goede kennis van de basistypen van het enneagram is een voorwaarde om deze workshop te kunnen volgen.

Data en tijden: in onderling overleg op een door de weekse dag van 19:30 - 21:30u via Zoom. Investering in totaal euro 225 incl 21 % btw. Meld je aan via 0648422862 of vul het contactformulier op deze site in. 

"Ik vond deze eerste dag hartstikke leuk en inspirerend :-)) Ben onder de indruk van jouw kennis en heb er weer helemaal zin in om een beetje te studeren. Bedankt, ook voor de mooie syllabus!" Jeannette.