Skip to main content

Ruimte voor een eeuwige student

Eeuwige studenten zoals ik houden van kennis, dingen willen begrijpen en hebben interesse in dwarsverbanden tussen onderwerpen. Ik ben opgegroeid met boeken en lees nog elke week vele pagina’s, puur voor mijn plezier. Boeken worden tegenwoordig natuurlijk aangevuld met informatie op internet. Hierbij een zeer kleine greep uit (meest engelstalige) sites waar ik zelf regelmatig op kijk. Niet altijd omdat ik het met de inhoud eens ben, maar wel omdat ze me fijn aan het denken zetten:

  • Over de theorie van 'de slimste mens ter wereld' Christopher M. Langan die een verbinding legt tussen de werkelijkheid en de geest.
  • Over het therapeutisch werk van Matthias Varga von Kibed die sociale systemen beschouwt als fenomenen die gebruik maken van een abstracte ruimtelijke taal (die wij allen kennen, maar daarvan zijn we ons vaak niet bewust).
  • Dit is het (net)werk van filosoof Jules Evans die daarmee een aanzet geeft aan mensen om effectiever na te denken over je handelen.
  • Over het psychisch inzicht van Kazimiersz Dabrovski die een link legt tussen hoogbegaafdheid, sensitiviteit en ethisch bewustzijn.
  • Over Nederlandstalige gedichten die je wilt nalezen, zelf schrijven, ontdekken of waarvan je zomaar van wilt genieten.
  • Over hoe je samen de wereld iets beter maakt: The Charter of Compassion. Alle ondertekenaars maken serieus werk van de leefregel " Doe de ander niet aan wat je zelf niet wil worden aangedaan." Een initiatief van Karen Armstrong dat wereldwijd navolging krijgt.
  • Over het enneagram als ontwikkelingsmodel is de site van het instituut van Russ Hudson onontbeerlijk. Betrouwbare informatie tussen de vele onzin over dit model.
  • Over hoe je bewust kunt nadenken en samen leven geeft het netwerk van filosoof Alain de Botton veel inspiratie. In London heeft hij de School of Life opgericht.
  • Over hoe het enneagram overeenkomt met basiskenmerken van de menselijke 'wil of spirit' en samenhangt met de energetische patronen van onze psyche volgens de symboliek van de archetypische structuren die in de astrologie worden onderkend,, heeft Janusz Jurczys veel nagedacht. Op zijn website legt hij deze gedachten uit met behulp van heldere voordrachten, zowel in het engels als duits. (In het duits praat hij sneller, dat is leuker) Alleen geschikt voor die filosofen die niet bij voorbaat al gedachten en dingen uitsluiten en door de saaie vorm (spreker geeft uitleg) heen kunnen kijken... 

Gonnie Hoonhout

Ruimte voor een gesprek met Gonnie Hoonhout?

Mail naar info(at)binnenversusbuiten.nl
of bel +31 6 484 228 62