logo binnen versus buiten

Regelmatig organiseer ik als EIA/EMCC Master Coach workshops voor collega professioneel begeleiders. Ook verzorg ik die voor kleine groepjes mensen of individueel op aanvraag. Na het volgen van zo'n workshop is het alsof de wolken en mist optrekken en je weer zicht krijgt op de essentie. 

Commentaar van enige (NOBCO)-coaches die een van deze korte workshops al volgden:

  • "Wat een cadeau heb je mij gegeven vorige week donderdagavond!"
  • "Een boeiende avond. Ik wist al dat mensen me als nabij ervaren. Nu ook ervaren welke variaties er zijn in nabijheid en hoe dat verschillend uit kan pakken in beleving (bij ons beiden)",
  • "Ik ben mij echt bewust geworden hoe ik overkom in voor mij stressvolle momenten",
  • "Ik kan hier verder mee en ben blij met deze ervaring",
  • "Waar zal ik beginnen...? Het was een moment dat een keerpunt heeft gebracht, van thuiskomen en vertrouwd voelen.
  • "Gonnie is zeer ervaren en betrokken, ik heb haar als zeer plezierig ervaren."

5 juni 2021: Leren om effectief om te gaan met basisbehoeften inzake veiligheid, erkenning en autonomie

Dit is een workshop van 1 dag voor ervaren coaches en therapeuten. De dag geeft je inzicht in welke patronen je coachees of clienten (en jijzelf) kunnen hebben inzake hun omgaan met hun eigen basisbehoeften en hoe dit ook anders zou kunnen.
Patronen om basisbehoeften te leren vervullen, zoals een gevoel van veiligheid ervaren, waardering krijgen en zelf competent aan het stuur van je leven staan, worden al heel jong aangeleerd in het contact met belangrijke verzorgers (objectrelaties). Als volwassene hebben we de neiging om dit gedrag te blijven toepassen, ook als het onze behoeften inmiddels niet meer helpt te vervullen.
 
Vandaag krijg je inzicht in welke objectrelaties er bestaan, hoe deze patronen gevormd worden en hoe dit samenhangt met de negen overlevingsstrategieen die het enneagram onderscheid. Aan de hand van eigen casuïstiek leer je op welke wijze je als begeleider zo'n patroon kunt helpen veranderen met behulp van gerichte vragen en oefeningen. In een hand-out kun je een en ander nog nalezen. Direct toepasbaar in de eigen (coach)praktijk. Plaats: Utrecht, coronaproof opstelling. Tijd: 10:00 -- 16:00u. Investering per persoon: Euro 150. Bel 0648422862 om je aan te melden of vul het contactformulier in.

Enneagramtype-interview en hoogbegaafden: valse overeenkomsten herkennen tussen HB-eigenschappen en enneagramtypen voor coaches en trainers: 

Deze workshop in drie blokken van elk 2 uur via Zoom is bedoeld voor coaches en trainers die het enneagram gebruiken als tool en hun coachee of client daartoe een type-interview afnemen. Bij kenmerken van hoogbegaafdheid en / of hoogsensitiviteit is het vaak lastig om bij het juiste enneagramtype uit te komen. Enkele voorbeelden van mistypering:

Een creatieve hoogbegaafde voelde zich anders dan anderen, en werd onterecht door een coach aangezien voor iemand met type 4. Een bescheiden hoogbegaafde met een koepelblik, die altijd alles van meerdere kanten kon bekijken, dacht dat zij 'dus' een type 9 had. Een 'pietje precies' had zichzelf in een training herkend in type 1, en zag haar hoogsensitiviteit, net zoals de trainer, daarbij over het hoofd. Een coach las dat hoogbegaafden altijd hoogsensitief waren en vond dat deze coachee van haar daarom geen type 8w7 kon hebben. Een client wist zelf niet dat ze hoogbegaafd was en herkende zich daarom onterecht in een hoofdtype. Door mistypering werd de ontwikkeling vertraagd, de verkeerde tools ingezet etc. 

Leer hoe jij mistypering kan voorkomen door de samenhang te leren tussen enneatypen en eigenschappen / kenmerken die hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit met zich meebrengen. Ontwerp aanvullende interviewvragen die ervoor gaan zorgen dat je valse overeenkomsten herkent. Goede kennis van de basistypen van het enneagram is een voorwaarde om deze workshop te kunnen volgen.

Data en tijden: in onderling overleg op een door de weekse dag van 19:30 - 21:30u via Zoom. Investering in totaal euro 225 incl 21 % btw. Meld je aan via 0648422862 of vul het contactformulier op deze site in. 

10 juni 2021: Tritype binnen het enneagram: wat is het precies en wat heb je eraan bij je begeleiding?

Op donderdag 10 juni 2021 geef ik een workshop bedoeld voor een kleine groep enneagramcoaches en trainers over werken met tritype. Het concept tritype is ontwikkeld door Katherine Fauvre, een Amerikaanse enneagramcoach. Kort gezegd geeft een tritype weer wat iemands blinde vlek is door een specifieke innerlijke samenhang van de intelligenties van hoofd, hart en buik in combinatie met emotionele drijfveren van die persoon. Er worden 27 tritypes onderscheiden. Ik heb bij Katherine in de loop der jaren wekenlange trainingen gevolgd om met dit concept goed te leren werken als coach. Op het eerste gezicht vond ik het een te vaag begrip met weinig toegevoegde waarde. Dat veranderde toen ik door ging krijgen hoe de samenhang nu echt was met emotionele drijfveren zoals woede, angst of trots (elkaar versterkend, verzwakkend of tegenstrijdend in jezelf aanwezig) zoals Naranjo die onderwees. Kennis en herkenning van deze blinde vlekken maakt dat je veel sneller tot een (mede)oorzaak van de coachvraag komt en een extra handvat krijgt voor de aanpak van je coaching.

Uitleg van het concept en de achtergronden ervan - Hoe ontdek je een tritype? - Welke vragen zijn van belang? Koppeling met passies en fixaties en de driedelingen binnen het enneagram - Meerwaarde tijdens het coachproces: impliciet of expliciet ermee werken.

Tijd: van 10:00u tot 15:00u in centrum Utrecht. Investering in geld euro 295 incl. 21 % btw. Meld je aan via 06484822862 of via het contactformulier. Er is beperkt plek, dus haast je!

"Ik vond deze eerste dag hartstikke leuk en inspirerend :-)) Ben onder de indruk van jouw kennis en heb er weer helemaal zin in om een beetje te studeren. Bedankt, ook voor de mooie syllabus!" Jeannette.

Supervisor met extra oog voor snelle en zorgvuldige analyse van essenties binnen complexiteit

Als supervisor onderscheid ik mij van andere supervisoren door het gebruiken van de door mij ontwikkelde praktische filosofie: Het Enneagram van de Systemische Bewegingen® (ESB) als reflectietool. Dit  ESB is een hulpmiddel om snel in kaart te brengen en zorgvuldig te analyseren hoe jij als begeleider van mensen omgaat met dingen op grond van patronen binnen en buiten jezelf. Je triggers, overdracht, bewegingsruimte, signalen van je clienten, leerlingen of medewerkers in relatie met de context van alle betrokkenen. Essentie versus complexiteit, waardoor ik mijn sterke analytische vaardigheden optimaal voor jou kan inzetten. Tegelijkertijd geeft het ons allebei handvatten om jou te leren met die complexiteit echt effectief om te gaan door focus op die essenties.

In opleidingen of bij intervisie is er vaak niet zoveel aandacht voor het leren hanteren van complexiteit. De nadruk ligt vaak meer op het aanleren van individuele vaardigheden in algemene zin die de contextuele dynamiek soms zelfs uitsluiten: luisteren, samenvatten, goede vragen stellen op het juiste moment, methodieken en vakdidactiek toepassen volgens (vaste) procedures. Er is minder aandacht voor hoe jij de relatie met de ander professioneel vormgeeft op een authentieke wijze. Authentiek in die zin dat het past bij jouw persoon en ook of juist bij het grotere geheel inclusief andere betrokkenen en de unieke context. Kun je dat alles meenemen en actief beschouwen zonder daarin te verdwalen of niet te kunnen afbakenen?

Het ESB® gaat over drie aspecten die de (coach)relatie mede vormgeven:
1. Je eigen emotionele, mentale en fysieke drijfveren en overlevingsmechanismen,

2. Patronen en sociale dynamieken opgedaan uit je familiesysteem die onterecht worden herhaald in het heden,

3. Bewegingen in het hier en nu zoals je fysieke expressie (mimiek, houding, gebruik van ruimte) en je interactieve bewegingen in die specifieke situatie.

Naast deze dingen zijn natuurlijk ook je ratio (kennis, opvattingen), je wil en je 'automatische piloot in het doen'  betrokken bij hoe jij je vak als begeleider uitoefent. Over die laatse dingen hebben mensen zelf vaak al een duidelijk verhaal over zichzelf. Hun ESB-patroon is echter vaak de blinde vlek, waardoor essenties worden gemist.

De kosten van supervisiegesprekken zijn Euro 135 (incl. BTW) per uur.

Ik ben ervan overtuigd dat naast therapeuten, ook andere begeleiders van mensen zeer veel baat hebben bij meer inzicht in hun eigen patroon binnen het Enneagram van de Systemische Bewegingen®  

Mentor met extra oog voor ethiek, zelfreflectie en integratie

Als mentor beperk ik me tot de mentoring van coaches die aangesloten zijn bij de Nederlandse Orde van Beroepscoaches of dat willen gaan doen. De NOBCO heeft criteria inzake kwaliteit van professioneel ethisch handelen van coaches die een samenhangen veronderstellen tussen het reflecterend en lerend vermogen van die coaches. Er worden vier niveaus van reflectie onderscheiden: foundation, practitioner, senior practitioner en master. En er is op het vlak van ethiek de Internationale Ethische Code. Op de NOBCO-website (www.nobco.nl) vind je meer informatie.

Als Master Coach heb ik moeten aantonen wat mijn toegevoegde bijdrage is aan het coachvak in bredere zin. Die bijdrage ligt aantoonbaar op het vlak van ethiek, reflecteren en hoe coaches verschillende zaken binnen een geheel kunnen leren integreren met behukp van mijn Enneagram van de Systemische Beweging. Mijn mentorschap is daar een onderdeel van.

Alle mentoren van NOBCO hanteren hetzelfde basistarief van Euro 75 per uur (excl. BTW) en hetzelfde mentorcontract. Ik geef je daar desgevraagd graag nadere informatie over.

logo binnen versus buiten

© Bureau Binnen versus Buiten || Gonnie Hoonhout 2001 - 2021