Het onderzoek naar je eigen individuele ESB®-patroon is interactief en verrassend leuk om te doen. Het geeft je diepgaand inzicht in:
Het ESB®-patroononderzoek bestaat uit negen onderdelen:
Een volledig onderzoek duurt twee dagdelen plus een apart eindgesprek, samen een uur of 8. Natuurlijk is ook deelonderzoek mogelijk. Een coachtraject start altijd met een gedeeltelijk ESB®-patroon onderzoek van 2 uur.
Alle onderdelen van het onderzoek zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde kennis. Ik geef je over de resultaten en mijn waarnemingen transparante uitleg en feedback.
Dat is uitleg en feedback van een echte specialist: niet meer, maar ook niet minder.
Jouw eigen, je al bekende, verhaal over jezelf en je relatie met anderen kun je daarmee gegarandeerd op verrassende wijze aanvullen. Want echte zelfkennis komt van binnen én van buiten.
Ik kies uit mijn koffertje gereedschap waarin ik ben opgeleid dat bij jouw vraag, jouw leerstijl en jouw persoon het beste past. Natuurlijk gaat dat zo nodig ook in onderling overleg. Door mijn veelzijdigheid past er altijd wat.
Op het moment dat we een een concept of techniek als 'de altijd geldende waarheid' zien, zetten we, als we met elkaar in contact zijn, iets tussen onszelf en de ander in. Echte ontmoeting is dan niet mogelijk. Gereedschappen zijn vaak kaarten, en een kaart is nu eenmaal niet de werkelijkheid, maar een hulpmiddel. Kaarten zijn onontbeerlijk, maar tijdens het wandelen of varen kijk je er niet de hele tijd op: je zou je omgeving en de ander dan helemaal niet meer waarnemen. Met die restrictie voor ogen gebruik ik regelmatig de volgende kaarten:
Toen je klein was, heb je onbewust patronen aangeleerd over hoe jij, met jouw aangeboren eigenschappen, het beste met anderen kunt omgaan. Er waren allerlei mogelijkheden en sommige heb jij daarvan ontwikkeld, andere juist niet. Misschien heb je ook natuurlijk gedrag onbewust juist afgeleerd.
Ruimtelijke werkvormen kunnen allerlei zaken voelbaar en inzichtelijk maken door die zaken te verbeelden met een 'tableau vivant', een opstelling. Dat klinkt abstract, maar is juist concreet.
We houden geen diepgravende gesprekken over vroeger, maar we maken jouw patronen duidelijk door jouw systeem van vroeger 'op je gevoel en zonder uitleg' weer te geven. We verbeelden op die manier ook de factoren die een rol spelen bij je huidige leervraag met behulp van voorwerpen en poppetjes of met onszelf als 'representant'. En dan is het een kwestie van 'zoek de overeenkomsten en verschillen en ontdek de dynamiek van het patroon.' Ook denkbeeldige ruimte in je eigen hoofd is ruimte: bij gebrek aan fysieke ruimte kun je dit werk ook met je innerlijke verbeelding doen door je een opstelling voor te stellen.
Op grond van die ervaring 'in de ruimte in je hoofd' kan ik je leren begrijpen in welke dynamiek jij je op welke wijze beweegt en hoe je die beweging kunt veranderen.
Want blijkbaar vertalen mensen hun relaties, meningen en gevoelens onbewust in een ruimtelijk inzicht, een metafoor voor hun beleving ervan: 'relatie is locatie'. Ook veel filosofen wisten al dat wij mensen ons steeds bedienen van ruimtelijke metaforen. "Je bent ergens voor." "Je kunt er niet achter staan". Je staat 'erboven'. "Je houdt je er liever buiten'. “Je loopt bij hem tegen een muur”. 'Je ervaart ruimte'. En de psychologen bedachten dat dit te maken had met je eigen lichaamsbesef: jij bent het die zich beweegt in de wereld.
© Bureau Binnen versus Buiten || Gonnie Hoonhout 2001 - 2022