Skip to main content

Resultaten van een vruchtbare samenwerking. Waardoor zijn die blijvend?

Nieuw gedrag moet net zo passen bij jou als je automatische piloot

Pas als je echt begrijpt wat je beweegt om te doen wat je doet, krijg je de ruimte om duurzaam andere keuzes te maken. En door die ruimte te ervaren kan er iets gaan veranderen in je gedrag ten opzichte van je relaties, in je situatie en de kijk die je op jezelf hebt. Dat gaat dan vrijwel vanzelf. Net zoals toen je klein was en 'vanzelf' leerde wat werkte.

Soms is het nodig om specifiek dingen te oefenen en uit te proberen en op te bouwen. Om te kijken wat dat oproept bij jezelf en de ander. Oefening baart kunst. Zoals je leerde zwemmen en fietsen. Wat echt niet helpt is om algemene trucjes aan te leren en DE regels bewust toe te gaan passen in elke situatie zonder dat je een vorm hebt gevonden die past bij jou en jouw specifieke situatie. Zwemmen in een laagje water van tien centimeter gaat ook niet. Het blijft dan ‘bedacht, gaat stroef’ en je oude automatische piloot komt weer boven tafel als je er even niet bij nadenkt.

Afstemming op de persoon maakt oefenen pas zinvol

Ik heb jaren algemene communicatietrainingen gegeven over onderhandelen, adviseren, slecht nieuws brengen, voorzitten, conflicthantering, verkopen, adviseren en ga zo maar door. Ook als docent op een HBO. Dan leerde je als deelnemer echt heel veel. Toch doe ik dat niet meer. De manier van oefenen in de groep kwam niet overeen met de echte of individuele situatie. Je ‘moest’ oefenen met je cursusgenoot, en de situatie bood meestal ook geen ruimte om jouw eigen aangeleerde patronen en context als uitgangspunt te nemen. ik heb ervan geleerd dat nieuw gedrag alleen beklijft als het past bij wie je in wezen bent en de complexiteit insluit. En je het kan oefenen in een echte situatie. Bij mij leer je hoe je dat kunt doen.

Oefenen met je coach, mentor of trainer

Met mij oefeningen doen is dus wel nuttig, maar dan meer als aanvulling. Je krijgt dan door door welk gedrag past bij wie je van binnen bent. Je kunt iets uitproberen wat je ‘in het echt’ nog niet durft uit te proberen. Het is fijn om eerlijke feedback te krijgen van iemand die jou tegelijkertijd ondersteunt en aan  jouw kant staat. We bedenken echter samen een manier waarop je in je eigen leven veilig kunt oefenen. Dat gaat stapje voor stapje, dat buiten. Met wat dan ook. Op die manier werkt het echt, is je inspanning uiteindelijk het meest vruchtbaar. Zoek je als HB'er een andere communicatietrainer die meer standaard werkt zoals ik vroeger deed? Kijk dan eens op www.hbregister.nl of  https://www.ihbv.nl/hulpverleners-nl/