Skip to main content

Ruimte voor een visie met harmonie.

Ik werk vanuit de gedachte dat alles in harmonie samenhangt met elkaar. Ik ontdek die harmonie, zelfs in een ruïne, omdat ik een koepelblik heb, aandacht voor het totale plaatje. En daarbij bewust stilsta. De 9e bewegingswet gaat dan ook over aandacht voor stilstaan. Elk mens is een ‘systeem’ vol innerlijke polariteiten zoals dag en nacht: Samen met je relaties vorm je sociale systemen. En die spelen weer een rol in allerlei grotere organisatieverbanden, door de tijd heen. Als je zelf verandert, verandert ook de dynamiek in je relaties en de verbanden waar je deel van uitmaakt.

Ruimte voor het grotere geheel zorgt voor balans tussen ik, jij, wij, zij, het en de context.

Als ik zeil op zee en de sterren verschijnen aan de hemel, dan besef ik weer de aanwezigheid van een groter geheel. Draait alles, de hele kosmos, om jou? Dan zet je jezelf centraal (Ik). Of vind je dat alles om de ander draait (Jij). Of ervaar je vooral dat je onderdeel bent van een groep, zoals de aarde (Wij)? Of sta je overal buiten (Zij)? Ons hele planetenstelsel met ons incluis draait echter om de zon die ons energie geeft, de zon is 'een dingetje met een taak' (Het). Het stelsel beweegt binnen een veel groter geheel (Context), het heelal. Een heelal waarin alles in balans is volgens universele wetten, door oude filosofen ook wel genoemd: 'de harmonie der sferen’. 

Ruimte voor je eigen beweging vanuit je eigen plek: het persoonlijke is ook universeel.

Vanuit een systeemblik en in contact met een ander ontdek je eigen wetmatigheden en welke universele zaken jij als persoonlijk voor jou van belang ervaart. Van daaruit kun je begrijpen waarom ieder soms een andere kant uit wil en leer je welke kant jouzelf aanspreekt. Door zo nu en dan stil te staan op die weg, ontdek je welke route voor jou beschikbaar is en hoe je daarop het beste beweegt. Je bepaalt zelf welke kleur jouw weg heeft. In jouw persoonlijke verhaal en unieke persoonlijkheid klinken universele wetten door die je behulpzaam kunnen zijn. Leer ze kennen! Ik ken en werk als coach met negen verschillende bewegingswetten (patronen). Ze gaan over aandacht hebben voor begrenzen, aantrekken, verbinden, onderscheiden, ordenen, herhalen, ontvouwen, omwentelen, stilstaan of rusten.

Ruimte voor de diepte in: onderin de draaikolk is het rustig en zwem je zo naar boven.

Weten welke diepgang er nodig is om jou verder te helpen op je weg, en op welk moment, dat is een kunde die ik heb geleerd. Op de juiste plek naar binnen en naar buiten kijken, is wat jij wellicht hebt te doen. Dat kan soms even schrikken zijn, alsof je in een draaikolk valt. Wat dan telt is de kwaliteit van de relatie met mij. Dat contact moet goed en professioneel zijn. Als je jezelf in een draaikolk rustig naar beneden laat zakken, zwem je daarna zo weer veilig naar boven. Ook omdat je weet dat ik ernaast zwem.