Skip to main content

Ruimte voor hoogbegaafde, -sensitieve, introverte mensen en hun eigenschappen in relaties

Zie jij het lelijke eendje of de prachtige zwaan?

Het lelijke eendje uit het sprookje kon niet geloven dat het zou kunnen uitgroeien tot een zwaan. Ik zag een groep prachtige zwanen in een industrieel scheepsdok in Berwick upon Tweed. Je zou kunnen denken dat ze zich op zo'n plek niet thuis voelen, maar niets is minder waar. Hoogbegaafden, hoogsensitieve of introverte mensen voelen zich niet overal of altijd thuis. Of ze denken dat ze er niet bij horen omdat ze een lelijk eendje zijn. Ze zijn gevoelig voor de 4e bewegingswet die gaat over afstoten: uitsluiten wat er wel bij hoort. Dat verandert als ze zichzelf leren zijn, in welke omgeving dan ook, net zoals deze zwanen van nature doen. Ik ken zelf de lastige kanten en de reikwijdte van hoogbegaafd / -sensitief zijn van binnenuit. In mijn werk als coach kan ik daardoor snel een werkzaam contact leggen op een diepere laag. Die eigenschap van mij geeft de unieke tocht die wij samen kunnen maken een prachtig uitzicht.

Ruimte voor de tien unieke aspecten van hoogbegaafdheid zorgt voor schitterende vogels

Het Delphi-model (dr. Maud van Thiel e.a.) beschrijft tien eigenschappen van hoogbegaafdheid (HB) over ‘binnen’ en de wisselwerking met ‘buiten’. HB is zoveel meer dan een hoog IQ! Herken jij jezelf of je gesprekspartner er ook in? Het Delphi-model geeft ons een mooi vertrekpunt om te ontdekken waarom een HB’er die supersnel kan vliegen, toch vaak alleen op een (zij)lijntje zit.

Ruimte voor de toegevoegde waarde van hoge sensitiviteit of introversie in relaties

Pakweg 20 % van de mensen is introvert en /of hoog sensitief. Werken in een kantoortuin geeft hen stress. Samen brainstormen in vergaderingen laat hun creativiteit vervliegen. Kletsen over koetjes en kalfjes put hen uit. Direct moeten reageren zorgt voor sprakeloosheid. Enz. Maar stille wateren hebben diepe gronden en kunnen ook prachtig schitteren. Als je nu eens wist wat je kunt doen om de vele positieve kanten van introversie of je sensitiviteit ook aan bod te laten komen?

Ruimte voor unieke eigenschappen in relaties: het is altijd een patroon in beweging

Eigenschappen zijn als patronen in het zand, ze zijn niet statisch. Je kunt stil of rustig van aard zijn, maar dat betekent niet dat je nooit eens gaat dansen of een lang verhaal in geuren en kleuren vertelt. Je kunt slim zijn en toch geen oplossing paraat hebben. Er zijn altijd veranderingen mogelijk in patronen. Het patroon zelf geeft hierbij niet de doorslag, maar wel de wijze waarop je ermee omgaat.