logo binnen versus buiten

Ruimte voor professionele begeleiders door supervisie, mentoring en nascholingsworkshops.

Ruimte voor verbinding en verwantschap

Als professionele begeleider van mensen draag je er vanzelfsprekend aan bij voor je client, leerling of medewerkers dat zij zelfstandige wezens worden, net zoals ouders dat doen met kinderen. Goed zorgen voor jezelf schiet er dan wel eens bij in. Verwaarloos je de eigen behoeften te veel of te lang, dan voldoe je niet meer aan aan de 2e bewegingswet die gaat over aantrekken: je wordt onaantrekkelijk voor de ander. Daardoor vermindert je effectiefste instrument: de onderlinge werkrelatie waardoor je samen met de ander over de brug loopt. Jij bent dus niet zelf de brug, maar je hebt wel een brugfunctie! Je wordt en blijft aantrekkelijk als begeleider door ervoor te zorgen dat je eigen behoeften aan ondersteuning en leren ook aan bod kan komen. Bespreek daarom op tijd zaken waar je tegenop loopt met een ervaren vakgenoot, een supervisor of mentor die je aanspreekt of volg bij zo iemand workshops. 

Professioneel begeleiden is hoog vliegen, diep duiken, overzicht hebben vanuit een koepelblik

Jan-van-genten kunnen in hun vlucht zo goed alles overzien dat ze vervolgens in het water duiken op precies de juiste plek, to the point, waar ze dan voedsel vinden voor hun jongen, maar ook voor zichzelf. Ik lijk zelf wel wat op zo’n Jan-van gent, met mijn koeplblik, houden van diepgang en wendbaarheid. 

Als supervisor kan ik mijn eigen ervaring, kennis en kunde gebruiken en doorgeven aan andere en jongere coaches, docenten, communicatietrainers en mediators. Dingen als overdracht beter leren herkennen en hanteren, omgaan met lastige mensen, morele dilemma's en tegengestelde belangen van betrokkenen hanteren. Waar loop jij tegenaan? Wat maakt dat jij vastloopt? Een vaste supervisor die jou goed kent heeft vele voordelen. Benieuwd waarin ik mij onderscheid als supervisor?

Als mentor voor NOBCO-coaches  begeleid ik je bij omgaan met processen van ethisch handelen, toetsing en accreditatie. Zoals de vraag op welk EIA-niveau jij als NOBCO-coach reflecteert, hoe jij je een accreditatie-aanvraag bij EMMC tot een succes kunt maken. Hoe jij Ethische Codes geen papieren werkelijkheid kunt laten zijn, maar echt zichtbaar maakt in je eigen handelen als coach.  

Brekers in de vaargeul: ook bekend terrein wordt soms toch gevaarlijk: ook tijd voor supervisie

Een los of eenmalig supervisiegesprek is ook altijd een optie. Bijvoorbeeld omdat je ineens helemaal van slag bent door een coachee, iets meemaakt tijdens je begeleiding wat je enorm raakt en waar je acuut geen raad mee weet. Of je zit vast in het traject en weet niet wat nu de volgende stap kan zijn met deze persoon. Of je weet het wel, maar durft ineens niet. Of je hebt een fout gemaakt en zit met (ethische) brokken en opspelende emoties.
Heb jij ook wel eens brekers in je vaargeul? Neem dan contact op voor een goed (supervisie) gesprek over hoe je weer verder kunt, hoe je iets herstelt, voortaan voorkomt of kunt accepteren. Over wat nu de kern is binnen de complexiteit waar jij mee te maken hebt en de essentie van aanvaardbare oplossingen. Over welke waarden in jouw professionele handelen bijdragen aan echte waarheidsvinding en realistische verantwoordelijkheid.

Nascholing in een klein groepje of individueel: de mist trekt later op de dag pas op

Regelmatig geef ik korte workshops voor begeleiders van mensen, ook op verzoek, over de dingen waar ik als zelf als professionele begeleider in gespecialiseerd ben geworden. Over de verbanden tussen non-verbale relationele vaardigheden, overdrachtsmechanismen en eigen en andermans bewegingsmogelijkheden binnen verschillende contexten: het ESB®. Over misverstanden inzake het begeleiden van hoogbegaafden, hooggevoeligen en / of introverte mensen. Over de dans tussen afstand en nabijheid tijdens het professionel contact. Over ethische dilemma's plaatsen in de context van alle betrokkenen.

Zo'n workshop zorgt altijd voor helderheid en nieuwe inzichten, ook als je al jaren dacht dat je alles wel wist. Net zoals mist die pas later op de dag optrekt een vertrouwd landschap je met nieuwe ogen doet bekijken. Want deze korte workshops zijn ongeschikt voor beginners. Levenservaring en veel professionele vlieguren zijn  echt vereist. Een leertraject over het ESB voor beginnende coaches is in de maak. Daarover geef ik meer informatie in najaar 2020.

C21
Supervisie- of mentorgesprekken. Kwaliteiten van Gonnie als supervisor en mentor: hoog vliegen, diep duiken, essenties versus complexiteit bij zelfreflectie en ethisch handelen.

Lees meer

C22
Brekers in je vaargeul? Maak dan tijd voor een gesprek met mij als mentor of supervisor. Maak een afspraak!

Lees meer

C23
Nascholingsworkshops voor coaches over mijn expertises zoals hoogbegaafdheid / overdracht/ lichaamstaal / begeleiden m.b.v. ESB®. Data en inschrijving

Lees meer

logo binnen versus buiten

© Bureau Binnen versus Buiten || Gonnie Hoonhout 2016 / 2017 / 2018 / 2019 / 2020