logo binnen versus buiten

Overdracht leren hanteren start met een professioneel onderzoek

Het Enneagram van de Systemische Bewegingen® is een hulpmiddel om in kaart te brengen hoe jij met overdrachtsmechanismen omgaat en het geeft je tegelijkertijd handvatten om daar effectief mee om te gaan.

In opleidingen voor hulpverlener, coach, mediator, docent of trainer is er vaak niet zoveel aandacht voor het echt eren hanteren van overdrachtsmechanismen. De opvatting is vaak dat het alleen voor therapeuten nodig is om hier echt goed aandacht aan te besteden, of dat overdracht alleen te maken heeft met emotionele reacties. Ook de ratio, de wil en de 'automatische piloot in het doen' zijn erbij betrokken. Weet jij welke overdrachtsmechanismen bij jou een rol spelen in het contact met hoogbegaafde, introverte of hooggevoelige mensen?

Bij overdracht is er sprake van een spontane innerlijke beweging: een instinctieve, sensitieve of intuïtieve beweging die voortkomt uit een trigger van buiten en die gebaseerd is op eerdere ervaringen. En die beweging zet je om in gedrag naar buiten toe. Je hebt dan een eerdere interpretatie onbewust vermengd met iets wat in het heden gebeurt. Van jezelf kun je in een gesprek met mij onderzoeken wat jouw triggers zijn in specifieke gevallen, hoe je innerlijke bewegingen eruitzien en welke vorm je beweging vervolgens van buiten aanneemt, waar de ander dan (onbewust) op reageert.

Ook aan specifieke aspecten van onbewuste lichaamstaal kan je ook merken wat er speelt op dit gebied. Ik kan je leren om die lichaamstaal van jezelf en de ander nauwkeurig waar te nemen en de aanwijzingen die je zo opmerkt te gebruiken om overdrachtsperikelen te herkennen, voorkomen en hanteren. Zonder dat je de overdracht zelf hoeft te bespreken. Dit leer je natuurlijk niet in een uurtje. De start is om eerst een onderzoek te doen naar je eigen ESB-patroon®.

Zo’n onderzoeksgesprek duurt minimaal 4 uur. Als je overdrachtsperikelen echt wilt leren voorkomen met behulp van ESB®, dan spreken we daarna een leertraject af, helemaal afgestemd op jou of in een kleine groep.

logo binnen versus buiten

© Bureau Binnen versus Buiten || Gonnie Hoonhout 2016 / 2017 / 2018 / 2019 / 2020