Skip to main content

Nascholingsworkshops voor professionele coaches

Regelmatig organiseer ik als EIA/EMCC Master Coach workshops voor collega professioneel begeleiders. Ook verzorg ik die voor kleine groepjes mensen of individueel op aanvraag. Na het volgen van zo'n workshop is het alsof de wolken en mist optrekken en je weer zicht krijgt op de essentie. Hieronder twee voorbeelden van zulke nascholing:

Commentaar van enige (NOBCO)-coaches die een workshops bij mij volgden:

  • '"Wat een cadeau heb je mij gegeven vorige week donderdagavond!"
  • "Een boeiende avond. Ik wist al dat mensen me als nabij ervaren. Nu ook ervaren welke variaties er zijn in nabijheid en hoe dat verschillend uit kan pakken in beleving (bij ons beiden)",
  • "Ik ben mij echt bewust geworden hoe ik overkom in voor mij stressvolle momenten",
  • "Ik kan hier verder mee en ben blij met deze ervaring",
  • "Waar zal ik beginnen...? Het was een moment dat een keerpunt heeft gebracht, van thuiskomen en vertrouwd voelen.
  • "Gonnie is zeer ervaren en betrokken, ik heb haar als zeer plezierig ervaren."

Nacholing voor coaches: Kennismaken met 'Het Enneagram van de Systemische Beweging' hanteren bij coaching: wat is dat precies en wat heb je eraan bij je begeleiding?

Deze individuele nascholing (of in een klein groepje) is bedoeld voor ervaren coaches die meer willen weten over coachen mbv ESB®; het 'Enneagram van de Systemische Beweging' Dit concept ESB® is door mijzelf ontwikkeld. Kort gezegd geeft het ESB®-patroon van een persoon weer hoe je omgaat met je basisbehoeften aan veiligheid, erkenning en autonomie, zoals je dat hebt geleerd in je familiesysteem, in combinatie met een bepaalde (onbewuste) aandachtsfocus. Die aandachtsfocus is een combinatie van denken, voelen en willen en die uit zich (ook vaak onbewust) in lichaamstaal (beweging). Er worden hierbij 9 basisbewegingen onderscheiden en elke beweging kent 3 kwaliteiten. Ik heb  dit concept ontwikkeld als een praktische filosofie waaruit je als coach inspiratie en praktische tools kunt halen in het werken met je cliënt. Enneagram betekent 'beschrijving in negen onderdelen'. Systemisch gaat over (sociale) dynamieken zoals 'insluiten en uitsluiten', hiërarchie en uitwisseling. En Beweging gaat dus over lichaamstaal.

Tijdens deze nascholing neem ik het ESB® met je door aan de hand van je eigen ESB®-patroon. Ik leg het aan je uit, beantwoord je vragen erover en laat je ervaren wat je er mee kan. Zo merk je direct wat deze manier van onderzoeken en intervenieren met je doet als cliënt en of je dit ook wilt kunnen aanbieden.

Afhankelijk wat je erover wilt leren en hoeveel tijd dat dan kost boek je een aantal workshopsessies. Vooraf houden we een intakegesprek, waarin we bespreken hoe werken met ESB kan aansluiten bij jouw eigen manier van werken tot dan toe en welke voorkennis je hebt. Dat gesprek is telefonisch of per Zoom en is gratis. De workshop bestaat uit minimaal 2 sessies van drie uur en kan naar eigen behoefte worden uitgebreid.

Investering in geld: euro 100 per uur. 

Enneagramtype-interview en hoogbegaafden: valse overeenkomsten herkennen tussen HB-eigenschappen en enneagramtypen voor coaches en trainers: 

Deze workshop in drie blokken van elk 2 uur via Zoom is bedoeld voor coaches en trainers die het enneagram gebruiken als tool en hun coachee of client daartoe een type-interview afnemen. Bij kenmerken van hoogbegaafdheid en / of hoogsensitiviteit is het vaak lastig om bij het juiste enneagramtype uit te komen. Enkele voorbeelden van mistypering:

Een creatieve hoogbegaafde voelde zich anders dan anderen, en werd onterecht door een coach aangezien voor iemand met type 4. Een bescheiden hoogbegaafde met een koepelblik, die altijd alles van meerdere kanten kon bekijken, dacht zelf, na zoeken op internet, dat zij 'dus' een type 9 had. Een 'pietje precies' had zichzelf in een training herkend in type 1, en zag haar hoogsensitiviteit, net zoals de trainer, daarbij over het hoofd. Een enneagramcoach las dat hoogbegaafden altijd hoogsensitief waren en vond dat deze coachee van haar daarom geen type 8w7 kon hebben. Een client wist zelf niet dat ze hoogbegaafd was en herkende zich daarom onterecht in een hoofdtype (type 5, 6 of 7). Door mistypering werd de ontwikkeling vertraagd, de verkeerde tools ingezet etc. 

Leer hoe jij mistypering kan voorkomen door de samenhang te leren tussen enneatypen en eigenschappen / kenmerken die hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit met zich meebrengen. Ontwerp aanvullende interviewvragen die ervoor gaan zorgen dat je valse overeenkomsten herkent. Goede basiskennis van de typen van het enneagram is een voorwaarde om deze workshop te kunnen volgen.

Data en tijden: in onderling overleg. BIjvoorbeeld een paar keer op een door de weekse dag van 19:30 - 21:30u via Zoom. Investering per uur Euro 80. Meld je aan via 0648422862 of vul het contactformulier op deze site in. 

"Ik vond deze eerste dag hartstikke leuk en inspirerend :-)) Ben onder de indruk van jouw kennis en heb er weer helemaal zin in om een beetje te studeren. Bedankt, ook voor de mooie syllabus!" Jeannette.