logo binnen versus buiten

Ruimte voor nieuwe ontwikkelingen en kennis, leuke dingen en inspiratie.

Ruimte voor nieuws agenda en inspiratie

Op deze pagina vind je regelmatig links en een wisselende inhoud die ik de moeite waard vind om met je te delen: dingen die opborrelen, nieuwe doorkijkjes of activiteiten. Een nieuw boek dat ik aanraad. Of een lezing, initiatief, film, website, citaat, podcast. Als het maar gaat over binnen versus buiten, communiceren, hoogbegaafdheid, introversie, hoog sensitiviteit, relaties, psychologie, organisatiedynamieken of systemisch werken. Hiermee doe ik recht aan de 7e bewegingswet die gaat over aandacht voor ontvouwing of uitbreiding van inzicht en beweging.

Ruimte voor nieuwe golven en afwijkende patronen: 

Kathleen Venderickx van de Universiteit van Vlaanderen legt in onderstaand filmpje uit wat er kan gebeuren als hoogbegaafde kinderen niet de juiste ondersteuning krijgen. Nu werk ik als coach met specialisatie hoogbegaafdheid in mijn eigen praktijk niet met kinderen. Maar deze uitelg is ook heel verhelderend voor hoogbegaafde volwassenen die te maken hebben hebben met die gevolgen. Daarom laat ik haar duidelijke en humorvolle uitleg graag hier zien:

Ruimte voor leuke dingen in mijn agenda.

Van 25 tot en met 27 mei 2018 vond in Amsterdam een congres plaats van de International Enneagram Association. Beroemde enneagramdeskundigen zoals Russ Hudson en Beatrice Chestnut en Uranio Paes werkten mee. Zo’n congres is een unieke gelegenheid om heel veel kennis en ervaring op te doen, te delen, te ontdekken, uit te wisselen. Ik heb ervan genoten omdat je er vooral dingen meemaakt die je niet uit boeken kunt leren. Kijk op www.ieanetherlands.com om te zien wat je allemaal hebt gemist....

Van 28 mei tot en met 1 jun 2018 ging ik vijf dagen op accreditatietraining bij Tom Condon. Ik studeerde al eerder bij hem en zijn relativerende en open aanpak maakte me blij. Op zijn eigen site www.thechangeworks.com vind je meer informatie over deze training, die hij elders nogmaals geeft (hij reist de hele wereld af..). Het was intensief, verrassend en fijn. Ik raad iedereen aan om ook eens bij hem in de leer te gaan.

Ruimte voor belangrijke rotsen onder water. Ze vallen niet zo op, en dat is onterecht…

In mijn huis is altijd ruimtetekort voor de vele boeken die een plekje op mijn boekenplank waard zijn. Ik ben een veellezer en koper, dan krijg je dat. Daarom ruim ik eens in de zoveel tijd op. Deze keer heb ik me afgevraagd:"Zou ik dit boek willen inpakken als ik ga verhuizen, dan weer uitpakken en opnieuw in mijn kast zetten?" Ik kom boeken tegen die ik vergeten was (die kunnen dus weg) en nieuwere boeken krijgen zo een plekje. Zo hebben er weer 500 boeken een andere bestemming gekregen, wat een werk! Een juweeltje, dat ik zeker houd, is het boek "Als de sterren zingen' van Tonke Dragt. In dit boek vertelt Tonke niet alleen veel prachtige verhalen, maar ook de verhalen achter die verhalen. Zo geeft ze een inkijkje in de 60 jaar die haar kinderboekenschrijverschap al duurt. Ook haar collages en illustraties kregen daarin een plek. Jammer dat volwassenen vaak haar werk niet kennen... Lekker wegdwalen in haar fictieve wereld, en zo toch heel veel leren over de realiteit. Want heeft iedereen niet een eigen verhaal?

Een nagelnieuw boek, waarvoor ruimte vrij kwam, is dat van Ole Martin Hoystad. Het heet "De ziel. Een cultuurgeschiedenis." Fijn, zo'n no-nonsense boek van een emiritus hoogleraar culturele studies over een onderwerp dat veel te vaak wordt weggezet als zweverig of religieus. Mooi vertaald door Wouter de Jong, die skandinavische talen studeerde. Alles wat je in dit leven niet fysiek kunt waarnemen, is volgens Ole van het allergrootste belang; gedachten, gevoelens, onbewuste motieven, sociale dynamieken, verspreidingslogaritmen van ideeën, stemmingen en wensen. En al die dingen hebben een ziel, een onzichtbare essentie. Dit boek gaat slechts over de ziel als afspiegeling van de individuele persoonlijkheid van de mens, maar vergeet gelukkig ook de context niet. Een prima boek om eens over te filosoferen met medelezers.

C71
Ruimte voor nieuwe golven en afwijkende patronen
C72
Ruimte voor weer een nieuwe dag: leuke dingen in de agenda van Gonnie
C73
Ruimte voor inspiratie: belangrijke rotsen onder water: onopvallend, wel van invloed.

logo binnen versus buiten

© Bureau Binnen versus Buiten || Gonnie Hoonhout 2016 / 2017 / 2018