Skip to main content

Ruimte voor nieuwe ontwikkelingen en kennis, leuke dingen en inspiratie.

Op deze pagina vind je regelmatig links en een wisselende inhoud die ik de moeite waard vind om met je te delen: dingen die opborrelen, nieuwe doorkijkjes of activiteiten. Een nieuw boek dat ik aanraad. Of een lezing, initiatief, film, website, citaat, podcast. Als het maar gaat over 'binnen versus buiten', communiceren, hoogbegaafdheid, introversie, hoog sensitiviteit, relaties, psychologie, organisatiedynamieken of systemisch werken. Hiermee doe ik recht aan de 7e bewegingswet die gaat over aandacht voor ontvouwing of uitbreiding van inzicht en beweging.

Ruimte voor nieuwe golven en afwijkende patronen: 

De filmpjes over enneagramtypen van het Amerikaanse comediansduo Leeann (herkent zichzelf in type 4) and Michelle (herkent zichzelf in type 8) zijn echt Amerikaans. Ze hebben oppervlakkig verstand van het enneagram als persoonlijkheidsmodel en zetten een aantal stevige karikaturen en vooroordelen neer van mensen die een bepaald type zouden hebben. Dat geven ze zelf ook ruiterlijk toe. Niettemin is het resultaat echt heel vaak wel humoristisch en lachwekkend, maar soms ook te flauw voor woorden. Het enthousiasme van deze vrouwen spat er echter af! Weet jij iets van het enneagram? Oordeel zelf aan de hand van deze film waarin alle 9 types bij Starbucks iets vertellen over hoe en waarom ze daar graag zitten:

 

Ruimte voor inspiratie: belangrijke rotsen onder water. Ze vallen niet zo op, en dat is onterecht…

Eind 2023 verscheen het boek ik heb jou wel door. Wat gezichtsuitdrukkingen zeggen over persoonlijkheid geschreven door Herman Ilgen, oprichter van het INSA. Ik vind het echt een aanwinst, want hij legt hierin kort en duidelijk uit wat ik jaren geleden al van hem leerde: onze mimiek bevat aanwijzingen over hoe we de interactie met anderen ervaren, en wat we nodig hebben van de ander, om tot zinvolle en prettige interactie te kunnen komen. Maar ook zegt die mimiek iets over hoe we zelf als persoon in elkaar zitten. Want ons PNR, ons persoonlijke nonverbale repertoire, vertonen we ook als we in ons eentje zijn. Tot op heden was er nog geen leesbaar boekje waarin het lopende onderzoek hiernaar en de resultaten daarvan wordt samengevat voor een breder publiek. Dat onderzoek doet Herman in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. Ik beveel het van harte aan. Vooral aan iedereen die wel eens denkt: "Waarom loopt dit gesprek zo stroef? Waarom begrijpen wij elkaar altijd zo snel?  Waarom krijg ik met persoon X snel een discussie, voel ik ongeduld of irritatie, en met persoon Y juist ruimte, rust en begrip?

Op 7 juni 2024 begint de driedaagse enneagramconferentie "Stepping Forwards and Beyond", die de Nederlandse afdeling van International Enneagram Association organiseert in de Rode Hoed te Amsterdam. Vijf jaar geleden was er ook eentje: een feest om mee te maken. KIjk op hun site IEANetherlands.com om te zien wie de keynote speakers zijn en de vele workshopaanbieders. Een internationale keur van grote 'enneagramteachers' doet mee: John Lukovich, Julie Harris, Marion Gilbert, Mario Sikora, Khaled EISherbini, Tammy Hendrix etc. Ik ben er zeker weer bij (als deelnemer)..

Ruimte voor (leuke) dingen in mijn agenda

MIjn agenda is op dit moment (voorjaar 2024) wat minder druk. Ik ben bewust wat minder gaan werken en ben ook gestopt met participeren in een aantal clubjes waar ik, vanuit mijn professie, aan deelnam, maar die mij eigenlijk nog maar weinig te zeggen hadden. Soms ben ik gewoon klaar met met iets, en blijf ik dan toch hangen uit gewoonte, uit solidariteit of omdat ik blijf hopen op betere tijden. Die rust bevalt me prima.

Omdat ik, als Mastercoach, meermaals mezelf heb gecertificeerd bij EMCC, heb ik bij NOBCO nu de status van nestorcoach gekregen: dat betekent zoiets als 'een oude rot in het vak...' concreet vul ik dit in door in mijn coachpraktijk geen opdrachten meer aan te gaan, waarvan van te voren is te voorspellen dat ze een meerjarige inspanning van mijn clienten zullen vergen of dagelijkse ondersteuning. Ik wil namelijk meer tijd kunnen hebben voor het flexibel invullen van mijn tijd. Op die manier hoop ik het coach- en opleidingsvak nog lang te kunnen uitoefenen.

Ruimte voor nieuwe golven en afwijkende patronen

Ruimte voor weer een nieuwe dag: leuke dingen in de agenda van Gonnie

Ruimte voor inspiratie: belangrijke rotsen onder water: onopvallend, wel van invloed