logo binnen versus buiten

Ruimte voor nieuwe ontwikkelingen en kennis, leuke dingen en inspiratie.

Ruimte voor nieuws agenda en inspiratie

Op deze pagina vind je elke maand links en een wisselende inhoud die ik de moeite waard vind om met je te delen: dingen die opborrelen, nieuwe doorkijkjes of activiteiten. Een nieuw boek dat ik aanraad. Of een lezing, initiatief, film, website, citaat, podcast. Als het maar gaat over binnen versus buiten, communiceren, hoogbegaafdheid, introversie, hoog sensitiviteit, relaties, psychologie, organisatiedynamieken of systemisch werken. Hiermee doe ik recht aan de 7e bewegingswet die gaat over aandacht voor ontvouwing of uitbreiding van inzicht en beweging.

Ruimte voor nieuwe golven en afwijkende patronen: 

Kathleen Venderickx van de Universiteit van Vlaanderen legt in onderstaand filmpje uit wat er kan gebeuren als hoogbegaafde kinderen niet de juiste ondersteuning krijgen. Nu werk ik als coach met specialisatie hoogbegaafdheid in mijn eigen praktijk niet met kinderen. Maar deze uitelg is ook heel verhelderend voor hoogbegaafde volwassenen die te maken hebben hebben met die gevolgen. Daarom laat ik haar duidelijke en humorvolle uitleg graag hier zien:

Ruimte voor leuke dingen in mijn agenda

Op 12 januari 2018 ga ik naar de jubileum-nieuwjaarsbijeenkomst van de Nederlandse Orde voor Beroepscoaches NOBCO. De NOBCO bestaat 15 jaar en ik ben er zelf al 14 jaar lid van. In de loop van de tijd is de organisatie steeds professioneler geworden. Inmiddels ben ik zelf al weer 8 jaar Senior Coach (IEA-accreditatie van EMCC) en functioneer ik binnen de NOBCO ook als interne mentor voor coaches die hulp nodig hebben bij het reflecteren over hun niveau van functioneren in het kader van hun accreditatie-aanvraag bij EMCC. Ik maak ook deel uit van de buddy-groep die coaches begeleidt die net lid worden en hun weg binnen deze organisatie nog moeten zoeken. En last, but not least, geef ik regelmatig een nascholingsworkshop voor coaches en heb ik al jaren profijt van mijn vaste NOBCO-intervisiegroep. Kortom: een echt en hecht netwerk, met bijeenkomsten waar ik graag tijd voor uittrek.

Voorjaar 2018 ga ik me in 6 studiedagen verder bekwamen in Lichaamsgericht Coachen bij Hans Velders. Hij en ik hebben veel gemeen in onze opvattingen over de rol van je hele lichaam (intuïtief denken, sensitief voelen en instinctief willen doen) binnen je 'automatische piloot' en hoe je al die facetten van jezelf op positieve wijze kunt mee laten werken bij het omgaan met jezelf, anderen en je situatie. We zijn ook allebei HSP, oftewel een hoogsensitief persoon. Ik verwacht dat ik met hem snel tot de kern kan komen: heerlijk! De precieze data liggen nog niet vast... 

in mei 2018  (25 tot 27e) zal de International Enneagram Association een driedaags congres houden in Amsterdam. Beroemde enneagramdeskundigen zoals Russ Hudson, Beatrice Chestnut en Tom Condon hebben al hun komst toegezegd. Zo’n congres is een unieke gelegenheid om heel veel kennis en ervaring op te doen, te delen, te ontdekken, uit te wisselen. Heb jij ook interesse in het enneagram (zowel beginners als gevorderden zijn welkom) en dan vooral in die dingen ervan die je niet uit boeken kunt leren? Schrijf je dan in! Kijk daarvoor op www.ieanetherlands.com Ik kom zeker ook!

Ruimte voor belangrijke rotsen onder water. Ze vallen niet zo op, en dat is onterecht…

Vorig jaar overleed Peter van Straaten. Het jaar daarvoor werd "Over tekenen en over de natuur' van hem gepubliceerd. Het bestaat uit een selectie van colums die hij eerder over zijn professie optekende in NRC Handelsblad. Ik kocht dit dunne boekje echter pas onlangs. Alles hierin doet me denken aan een ander boek dat ik deze zomer kocht, namelijk het dikke, in groot formaat ingebonden "Getekende brieven' van Peter Vos (overleden in 2010). Ook daarin speelt de natuur een grote rol. Beide tekenaars hebben een sterke voorkeur voor vogels. Peter Vos tekende zichzelf talloze keren als vogel, Peter van Straaten maakten van andere mensen portretten alsof ze vogels waren. De mimiek, indruk en lichaamstaal van elke vogel is anders, net zoals bij de mensen die ze verbeeldden. Beide tekenaars hebben subliem en minitieus in beeld gebracht wat hierbinnen als archetypische trekken zijn te duiden. Grappig hoe ik dat duiden van individuele trekken en hun relatie met een groter geheel precies ook zo doe in mijn werk met mensen als ik naar ze kijk. Het schilderen van vogels doe ik, voor anderen gelukkig, slechts als hobby...

C71
Ruimte voor nieuwe golven en afwijkende patronen
C72
Ruimte voor weer een nieuwe dag: leuke dingen in de agenda van Gonnie
C73
Ruimte voor inspiratie: belangrijke rotsen onder water: onopvallend, wel van invloed.

logo binnen versus buiten

© Bureau Binnen versus Buiten || Gonnie Hoonhout 2016 / 2017