logo binnen versus buiten

Ruimte voor nieuwe ontwikkelingen en kennis, leuke dingen en inspiratie.

Ruimte voor nieuws agenda en inspiratie

Op deze pagina vind je regelmatig links en een wisselende inhoud die ik de moeite waard vind om met je te delen: dingen die opborrelen, nieuwe doorkijkjes of activiteiten. Een nieuw boek dat ik aanraad. Of een lezing, initiatief, film, website, citaat, podcast. Als het maar gaat over 'binnen versus buiten', communiceren, hoogbegaafdheid, introversie, hoog sensitiviteit, relaties, psychologie, organisatiedynamieken of systemisch werken. Hiermee doe ik recht aan de 7e bewegingswet die gaat over aandacht voor ontvouwing of uitbreiding van inzicht en beweging.

Ruimte voor nieuwe golven en afwijkende patronen: 

B.C. Manjunath maakte een compositie waarin een patroon van verhoudingen te horen is. In het westen kennen wij dit patroon als de Fibonacci-reeks, maar in India was dit al oudere kennis, waar hij zich ook door heeft laten inspreren. Omdat ik zelf werk in mijn praktijk met het herkennen van universele patronen en beweging, vind ik dit filmje super inspirerend: wat een vakmanschap en precisie! Natuurlijk gaat het hier letterlijk niet om dezelfde zaken, maar muziek en coaching hebben echt wel wat met elkaar gemeenschappelijk! De kunst is om precies te weten wanneer het juiste moment is voor wat...en hij kan dit subliem:

Ruimte voor leuke dingen in mijn agenda.

Op 17 november gaf ik een leuke cursus over zakelijk communiceren voor mensen die werkzaam zijn als manager in de toeristenbranche. Compleet met vooropdracht en naopdracht die beiden gaan over het toepassen van allerlei zaken in gesprekken. Tijdens de dag oefenden we met klanten, ondergeschikten en collega's. Zaken als creatief denken, besluitvormingsmechanismen, machtsbalans, aansluiten, vriendelijkheid zodanig kunnen inzetten dat ze aansluiten bij je eigen persoonlijkheid. Niet eenvoudig, wel de moeite waard. Het werd weer een heerlijke dag! Ook zin in zo'n cursus met je team of collega's? Neem dan contact met me op.

Op 29 november organiseert de NOBCO het jaarlijkse symposium over Coaching en Wetenschappelijk Onderzoek. Naast de laatste cijfers en interessante sprekers zijn er diverse workshops waarin je als coach kunt kennis maken met methodieken waarvan inmiddels is komen vast te staan dat die echt werken. Een leuke manier om up-to-date te blijven en saai onderzoek om te zetten in aansprekende ervaringen. 

Ruimte voor belangrijke rotsen onder water. Ze vallen niet zo op, en dat is onterecht…

Een prachtig verhelderend boek dat alle coaches (en andere begeleiders van mensen) zouden kunnen lezen in deze, door de NOBCO uitgeroepen "maand van de zelfreflectie voor de coach", is het laatste boek van emiritus-hoogleraar persoonlijkheidspsychologie Hubert Hermans. De titel is 'Bedeigde psychodiversiteit, pleidooi voor een innerlijke democratie'. De buitenkant ziet eruit als een saai studieboek, de inhoud is echter verre van dat. In zijn zoektocht naar het gedrag van mensen in een complexer wordende samenleving en naar hun verborgen drijfveren, stoot hij op vragen over de relatie tussen een open mind en een open samenleving. Zelden een boek gelezen dat zo duidelijk is, zo openhartig en precies. Uitgegeven bij Gompel-scavina.eu, een mij nog onbekende uitgever. Maar gewoon te bestellen bij managementboek of bol. Doen!

In Ullapool (Schotland) staat hotel the Ceilidh Place. In dit kleine hotel kwam schrijfster Renate Dorrestein graag. Het hotel is gecombineerd met een boekhandel en een theatertje voor lezingen en concerten. Daarnaast heeft elke kamer een eigen bibliotheek die is samengesteld door verschillende Schotse schrijvers. Deze zomer was ik er te gast. Wat een bijzondere locatie, gastvrijheid, klantvriendelijkheid en mooie omgeving! Nu Renate is overleden, heeft de eigenaresse me beloofd dat ze (in het engels vertaald) werk van Renate zal gaan verkopen. Ik weet zeker dat Renate dat fijn zou hebben gevonden. En als u wilt lezen hoe Renate verder over Schotland dacht, lees dan haar hilarische roman 'De leesclub'. Dan weet u ook meteen waarom boekverslagen, vragen aan de auteur en leesdossiers over fictie, zoals middelbare scholieren die vaak moeten maken, in wezen onzinnig zijn.

C71
Ruimte voor nieuwe golven en afwijkende patronen
C72
Ruimte voor weer een nieuwe dag: leuke dingen in de agenda van Gonnie
C73
Ruimte voor inspiratie: belangrijke rotsen onder water: onopvallend, wel van invloed.

logo binnen versus buiten

© Bureau Binnen versus Buiten || Gonnie Hoonhout 2016 / 2017 / 2018