logo binnen versus buiten

Ruimte voor nieuwe ontwikkelingen en kennis, leuke dingen en inspiratie.

Ruimte voor nieuws agenda en inspiratie

Op deze pagina vind je regelmatig links en een wisselende inhoud die ik de moeite waard vind om met je te delen: dingen die opborrelen, nieuwe doorkijkjes of activiteiten. Een nieuw boek dat ik aanraad. Of een lezing, initiatief, film, website, citaat, podcast. Als het maar gaat over 'binnen versus buiten', communiceren, hoogbegaafdheid, introversie, hoog sensitiviteit, relaties, psychologie, organisatiedynamieken of systemisch werken. Hiermee doe ik recht aan de 7e bewegingswet die gaat over aandacht voor ontvouwing of uitbreiding van inzicht en beweging.

Ruimte voor nieuwe golven en afwijkende patronen: 

Ik ontdekte nog niet zo lang geleden de filmpjes over enneagramtypen van het Amerikaanse comediansduo Leeann (zelf een type 4) and Michelle (zelf een type 8). Ze hebben echt helemaal geen verstand van het enneagram als persoonlijkheidsmodel en zetten een aantal stevige karikaturen neer van mensen die een bepaald type zouden hebben. Dat geven ze zelf ook ruiterlijk toe. Niettemin is het resultaat echt heel vaak wel humoristisch en lachwekkend, soms ook te flauw voor woorden. Het enthousiasme van deze vrouwen spat eraf! Weet jij iets van het enneagram? Oordeel zelf aan de hand van deze film waarin alle 9 types bij Starbucks iets vertellen over hoe en waarom ze daar graag zitten:

 

Ruimte voor inspiratie: belangrijke rotsen onder water. Ze vallen niet zo op, en dat is onterecht…

Het enneagram wordt nogal eens weggezet als onwetenschappelijk, maar inmiddels wordt er gedegen onderzoek naar gedaan. En blijkt het helemaal geen onzin, zoals ik al dacht. Dit jaar verscheen aan de hand van neuroscientist dr. Jerome D. Lubbe het boek 'The Brain-based Enneagram, you are not A number. Een heel nuttig en mooi vormgegeven boek dat prachtig uitlegt hoe je ons brein prachtig kunt beschrijven met behulp van het enneagram en andersom. Van Dan Siegel, de auteur van onder andere 'Mindsight', komt volgend jaar ook een veelbelovende studie uit. Hij is hard aan het schrijven.

In de tussentijd is het lezen van het nieuwe boek van John Lukovich "the instinctual Drives and the Enneagram" een echte aanrader. Helder van opzet, gedegen literatuuronderzoek en kwalitatief onderzoek, praktisch toepasbare informatie. John is een  leerling van Russ Hudson (the Enneagram Institute) die dit nieuwe boek, in het voorwoord dat hij schreef, aanbeveelt als 'het nieuwe standaardwerk voor de komende 20 jaar' en ik ben het van harte met Russ eens.

Ruimte voor leuke dingen in mijn agenda

De workshop via Zoom in drie blokken op zaterdagmiddagen voor enneagramcoaches en -trainers die hun enneatype-interview-vaardigheden willen uitbreiden om zodoende hoogbegaafde mensen niet (meer) verkeerd te typeren vind ik altijd leuk om te geven.  Bel me als je hierin ook interesse hebt en meer informatie wilt. En / of kijk alvast op de subpagina workshops voor professionele begeleiders. (Te vinden via de homepage, even naar beneden scrollen en dan klikken op 'ruimte voor professionele begeleiders met leervragen...  )

Op 19 januari 2022 gaf ik een digitale les voor de Academie Reflect van Margot Rijswijk die een nieuwe opleiding heeft voor mensen die professioneel willen leren werken met het enneagram als tool. De les ging over de overlevingsinstincten in de mens die te maken hebben met spontane handelingen op het gebied van zelfbehoud, sociale relaties en sexualiteit. Een van de deelnemers appte na afloop 'Nadat ik de vragen had gesteld aan mijn klant, zoals Gonnie dat gisteravond voordeed, was de klant zoveel meer geholpen. Ook daarmee de vrijheid / creativiteit geopend om een aantal prachtige thema's aan te raken: going forward! Echt zooooooo leuk!  Kijk, dat is mooie feedback, waar ik blij van word. Wil jij me ook inhuren zodat ik wat van mijn kennis en expertise over kan dragen aan anderen? Laat het me weten.

Door corona, gaan veel dingen niet door. Daarom staan er in mijn agenda dit voorjaar weinig openbare meetings op stapel. Je kunt me echter altijd ontmoeten via telefoon, mail of Zoom.

 

C71
Ruimte voor nieuwe golven en afwijkende patronen
C72
Ruimte voor weer een nieuwe dag: leuke dingen in de agenda van Gonnie
C73
Ruimte voor inspiratie: belangrijke rotsen onder water: onopvallend, wel van invloed.

logo binnen versus buiten

© Bureau Binnen versus Buiten || Gonnie Hoonhout 2001 - 2022