Ruimte voor het Enneagram van de Systemische Bewegingen® en een veelzijdige aanpak
ESB®is een door mij ontwikkelde praktische filosofie en oefenmethodiek. Het geeft je praktische tools voor verandering en inzicht in je eigen ESB®-Patroon:
- Het Enneagram (E) beschrijft 27 (9 x 3) universele basispatronen van innerlijke motivatie. Dat gaat over welke mechanismen mensen vaak automatisch gebruiken om met spanningen in zichzelf om te gaan. Bijvoorbeeld het patroon nr. 9 van 'jezelf verdoven'. Als je dat patroon 'van binnen' vaak inzet, dan heb je moeite om in beweging te komen als het om jezelf gaat. Welke motivatiepatronen bepalen jouw gedrag het meest?
- Systemisch inzicht (S) gaat over universele dynamieken binnen relaties, ofwel sociale systemen. Het gaat over welke dynamiek je vaak als kind hebt aangeleerd en hoe je die op procesniveau naar buiten toe hanteert. Bijvoorbeeld de dynamiek die we noemen 'de (on)balans van geven en nemen.' Als je die eenzijdig hanteert, dan ben je een gever of juist een nemer. Welke dynamieken hanteer jij vaak (onbewust) binnen sociale situaties?
- Bewegingspatronen (B) zijn specifieke en instinctieve innerlijke reacties op impulsen van buiten, maar ook handelingen naar buiten toe op grond van innerlijke processen. Ook hiervan bestaan er negen grote bewegingen. Je hebt bijvoorbeeld de neiging om je kleiner te maken, ergens direct op af te gaan, je terug te trekken of aan de zijlaan te gaan wachten. Welke beweging maak jij van binnen of naar buiten toe in jouw situatie het meest? Bij elke beweging heb je een bepaald gevoel. Hoe is die koppeling bij jou?
- Je totale ESB® -patroon is jouw unieke combinatie in het gebruik van motivatiepatronen, dynamieken en innerlijke bewegingen. En die combinatie laat je niet alleen zien in je keuzes en sociale gedrag, maar ook met allerlei kleine bewegingspatronen aan je buitenkant: micro-expressie in je gezicht, spierspanning, lichaamshouding en onwillekeurige repeterende gebaren.
Ruimte voor zelfkennis en persoonlijke ontwikkeling door analyse van je bewegingspatroon
Ieder heeft een eigen verhaal. Dat zit vol met allerlei conclusies over jezelf op grond van je ervaringen, gevoelens, wensen en eerder opgedane kennis. Je eigen verhaal over jezelf (en over je relatie met de ander) is echter vaak maar maar de helft van het hele verhaal. Want je blinde vlekken en de dingen die je niet wilt zien: daarover vertelt jouw verhaal niets. Toch zijn ook die zaken merkbaar en zichtbaar voor anderen. Door feedback van die anderen leer je jezelf (en je mogelijkheden) pas echt kennen. Dit kan je natuurlijk met vallen en opstaan leren, maar je kunt ook gewoon een interactief ESB-onderzoek doen. Als je je eigen onderliggende patronen begrijpt, inclusief je blinde vlekken, dan snap je welke aanvullende beweging ervoor kan zorgen dat je, zonder moeite, voortaan rechtop in de stroom van het leven en je relaties kan blijven staan. Echte zelfkennis komt van binnen en van buiten. Benieuwd naar jezelf in relatie tot de ander? Ga je mee op onderzoek?
Ruimte voor de eigen, van huis uit geleerde patronen en hoe je ze kunt veranderen.
Systemische dynamieken worden met de paplepel doorgegeven in elk gezin. Altijd met een eigen accent binnen een polariteit. Zo kun je binnen de 'dynamiek van insluiten en uitsluiten' in jouw sociale systeem iets of iemand willen uitsluiten. Vaak krijgt dan wat de een wil uitsluiten, juist onbewust alle aandacht van de ander! In een coachgesprek waarin ESB® wordt gebruikt, kunnen we jouw gebruik van dit soort dynamieken voelbaar en inzichtelijk maken met behulp van ruimtelijke oefeningen. Die geven je diepgaand inzicht en handvatten of en hoe je deze ESB®-patronen kunt veranderen.
Ruimte voor een gerichte aanpak en leermethodiek die past bij wat jou beweegt
In een ruimte kan je bewegen naar alle kanten. Toch is er altijd een begrenzing te ontdekken, een eigen afgebakend patroon. Iedereen maakt zijn eigen beweging binnen het eigen 'achtje' of lemniscaat van de eigen dynamiek. Daarbinnen ligt in het midden jouw eigen rust- of startpunt van waaruit jij je beweegt.
Als je iets wilt leren over jezelf en je relaties, iets wilt leren veranderen of accepteren, dan moet de leermethodiek ook passen bij wat jou motiveert. Ik ben daarom geschoold in allerlei methodieken om precies bij jouw beweegredenen gericht te kunnen aansluiten. Hiermee kom ik tegemoet aan de 5e bewegingswet die gaat over aandacht voor begrenzing. Daardoor lever ik maatwerk dat echt to-the-point is!
Ik zelf voel me in vele havens thuis, zolang mijn eigen schip er mag liggen. Ik lig er liever als het hard waait, dan als het windstil is. Maar nog liever ga ik varen. Wil jij ook liever uitvaren? Wat heb je daarvoor nodig? Dat leer je, naast de inzichten die je opdoet met behulp van ESB®, door gericht te werken met een van de vele methodieken en concepten waarin ik ben opgeleid.

